Weg hier X
Weg hier X

Vul hieronder je gegevens in:

Ouders gescheiden

Mijn vriendinnetje vertelde mij dat haar ouders vaak ruzie met elkaar hadden. Ik kon me dat niet voorstellen. Ze was dan vaak verdrietig op school, als haar ouders weer ruzie hadden gehad. Na enige tijd kwam ze huilend de klas binnen en ze zei dat haar ouders uit elkaar gingen. Ze was aan de ene kant heel verdrietig maar aan de andere kant opgelucht. Geen ruzie meer thuis.

Puck, medewerkster Kinder- en Jongerenrechtswinkel Noord-Nederland.

Ouders uit elkaar

Als jouw ouders uit elkaar gaan of gaan scheiden dan moeten ze goede afspraken maken. Ze spreken bijvoorbeeld met elkaar af bij wie jij gaat wonen. Wanneer je minstens twaalf jaar oud bent mag je in een procedure aan de rechter vertellen bij wie je zou willen gaan wonen. De rechter luistert goed naar jouw mening, maar neemt uiteindelijk zelf een beslissing.

Vanaf twaalf jaar kun je ook een brief aan de rechter schrijven met jouw mening. In die brief kun je alles vertellen wat jij wil veranderen aan de huidige situatie tussen jou en je ouders. Je kunt deze brief bij ons komen schrijven en dan helpen wij jou bij het opstellen van de brief. Wel dien je zelf te onderbouwen wat je anders wilt en waarom. Jouw ouders zitten hier niet bij. Alles wat je aan ons vertelt, blijft geheim.

Zie ook


Vragen

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel dan mij of mijn collega’s een vraag. Klik hier om een vraag te stellen.

Bellen

Wil je liever met ons bellen? Klik dan hier.